Zootehnie

Domnule ministru, ce facem ?

Crescătorii de porci sunt tot mai puțini, iar efectivul suinelor s-a degradat în ultimii ani. Dacă în 2005, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, efectivul total de suine era de 6,6 milioane de porcine, zece ani mai târziu, numărul acestora a scăzut la 4,6 milioane de suine. În același timp, România are un necesar de aproximativ 10 milioane de animale. În concluzie, circa două treimi din carnea de porc de pe piaţa românească este de import, iar tendinţa e ca România să cumpere şi mai multă carne din străinătate.

Ministerul Agriculturii nu pare preocupat de problemele crescătorii de suine, care pierd în continuu bani, preţul de producţie fiind mult mai mare faţă de preţul de livrare a porcului la poarta fermei. Specialiștii au atras atențiade ani buni că pe lângă pierderile individuale ale celor care au investit şi care lucrează în acest sector, sunt și pierderile la nivel naţional prin transformarea întreprinzătorilor în şomeri, influenţe negative asupra balanţei comerciale, reduceri ale veniturilor statului din TVA, impozite, taxe.

Peste toate a venit și problema rusă. Deși crescătorii de porcine din România nu au contracte directe cu Rusia, embargoul pentru carnea de porc provenită din Uniunea Europeană a influențat în mod indirect piața cărnii de porc din România.

În cazul în care cei din Ministerul Agriculturii nu trec în mod real la rezolvarea problemei vom ajunge să numărăm crescătorii de porci pe degetele unei singure mâini, în timp ce piața se va prăbuși sub dominația importurilor și a marilor producători de carne de porc din restul Europei.