Cauți un dispozitiv care să te ajute să transporți apa dintr-un loc în altul, dar nu știi ce să alegi între o pompă submersibilă sau una de suprafață? Dacă răspunsul este afirmativ, te afli în locul potrivit! Este esențial să înțelegi utilizările și caracteristicile specifice ale fiecărui tip de produs, pentru a lua o decizie informată, în funcție de nevoile din gospodăria proprie.
Mai jos vei putea descoperi principale diferențe dintre pompele submersibile și cele de suprafață (hidrofoare) astfel încât să poți face cea mai bună opțiune pentru cerințele tale de transport și valorificare a apei.
Iată principalele caracteristici ale pompelor submersibile vs. pompelor de suprafață:
- Pompele submersibile
Pentru manipularea eficientă a apei în gospodarii, pompele submersibile reprezintă o opțiune versatilă, deoarece pot fi utilizate atât pentru apă curată, cât și pentru apă murdară. Pompele de apă curată se folosesc, de regulă, de către cei care au doresc să folosească apa dintr-o fântână sau puț, atât pentru consum menajer cât și pentru irigații. În plus, o astfel de pompă se poate monta la adâncimi mari, de până la 100 de metri! De cealaltă parte, pompele pentru ape murdare sunt rezistente la coroziune și sunt utilizate pentru apa cu reziduuri de dimensiuni reduse, precum apa din canalizare. Capacitatea lor de a transport apa murdară cu resturi le face să fie o alegere practică pentru diverse alte sarcini casnice și comerciale.
Un alt avantaj important al pompelor submersibile îl reprezintă eficiența energetică. O astfel de pompă este, fără-îndoială, mult mai eficientă din punct de vedere energetic decât un hidrofor, de exemplu. Concret, vei putea economisi cu până la 30% mai multă energie, în condițiile unei utilizări extinse.
De asemenea, din punctul de vedere al întreținerii, pompele submersibile au costuri minime. Totuși, deși sunt concepute pentru a rezista condițiilor dure, dacă nu respecți regulile de utilizare și manipulare, întreținerea lor poate fi complicată și costisitoare.
Singurul pericol este cel legat de îngheț, dacă pompa nu este scufundata suficient în apă, iar apa este aproape de suprafață. De altfel, printre principalele lucruri care se pot defecta la o pompă submersibilă sunt conexiunile electrice, defecțiuni care apar însă rar deoarece firele sunt bine izolate și nu au contact direct cu lichidul în care este imersat dispozitivul.
În ceea ce privește costurile, deși prețul unei pompe submersibile este cu 20-30% mai mare decât al unui hidrofor, diferența este adesea compensată de economiile la energie pe termen lung, dar și de fiabilitatea în utilizare.
- Pompele de suprafață (Hidrofoare)
De cealaltă parte, pompele suprafață sunt sisteme de pompare ce „aspiră” apa și, prin intermediul unei electropompe și a unui vas de expansiune, o împing mai departe menținând un flux constant. Practic, vorbim de un echipament cu funcție dublă, ce scoate apa dintr-o sursă de adâncime și o trimite mai apoi către robineții din locuință.
Prin reglarea automată a presiunii apei în funcție de necesități, un hidrofor îmbunătățește substanțial sistemul general de distribuție a apei din casa ta, oferind confort și eficiență.
Dintre avantajele importante ale unei hidro-pompe, pe lângă presiunea constantă a apei, ar mai fi ușurința instalării și costul redus al întreținerii sistemului. Una dintre piesele care se uzează cel mai mult și care necesită înlocuire periodică este membrana din vasul de expansiune, un burduf care are rolul de a ține presiunea stabilită pentru utilizare și a reduce astfel numărul de porniri-opriri. Spre deosebire de pompele submersibile, cele de suprafață operează la adâncimi mai mici, de până la 30 de metri.
În ceea ce privește costul de operare, deși prețul unui hidrofor este mai mic, pe termen lung vei avea facturi mai mari din cauza consumului de energie.
Sursa foto: Micul-Meserias.ro