Aparat dentar Spark vs. aparat dentar clasic

istockphoto 1177380550 612x612

Cuprins

Aparat dentar Spark vs. aparat dentar clasic

Ortodonția este o ramură a stomatologiei care se ocupă de corectarea poziției dinților și a maxilarelor pentru a îmbunătăți funcția masticatorie, sănătatea orală și estetica facială. 

Aparatele dentare sunt un instrument crucial în acest domeniu, ajutând la alinierea dinților și la corectarea problemelor de ocluzie (mușcătură). Dintre cele mai comune tipuri de aparate dentare, cele clasice și cele Spark sunt adesea alese de pacienți.

Aparatul dentar clasic

Aparatele dentare clasice sunt cunoscute și sub denumirea de aparate dentare metalice sau tradiționale. Acestea constau în brackeți metalici care sunt lipiți pe suprafața dinților și sunt conectați cu un fir metalic numit arc. Arcul exercită presiune asupra dinților pentru a-i mișca în poziția dorită. 

Aparatele dentare clasice sunt eficiente în corectarea unei game variate de probleme ortodontice, dar prezintă și unele dezavantaje.

Avantaje ale aparatelor dentare clasice:

 • Eficiență dovedită: Aparatele dentare clasice au fost utilizate cu succes de zeci de ani pentru corectarea problemelor dentare.
 • Disponibilitate și costuri mai scăzute: Acestea sunt mai accesibile din punct de vedere financiar pentru majoritatea pacienților, comparativ cu alte opțiuni ortodontice mai noi.
 • Versatilitate: Aparatele dentare clasice pot fi folosite pentru a trata o gamă largă de probleme ortodontice, de la dinți suprapuși la probleme de ocluzie complexe.

Dezavantaje ale aparatelor dentare clasice:

 • Aspect estetic: Brackeții metalici și sârmele pot fi vizibile și pot afecta aspectul estetic al zâmbetului. Acest lucru poate fi deranjant pentru mulți pacienți, în special pentru adolescenți și adulți.
 • Inconfort și iritație: Brackeții  și sârmele pot cauza iritații ale obrajilor și buzelor, iar în unele cazuri, pot fi necesare ajustări periodice care pot provoca disconfort temporar.
 • Limitări alimentare: Anumite alimente dure sau gumate pot fi problematice pentru cei care poartă aparate dentare clasice, deoarece acestea pot deteriora brackeții sau pot rămâne agățate în ele.

Aparatul dentar Spark

Aparatul dentar Spark, cunoscut și sub numele de aparat dentar invizibil sau aparat dentar transparent, reprezintă o alternativă modernă la aparatele dentare clasice. Acesta constă într-o serie de aliniatori transparenti, fabricați dintr-un material plastic rezistent, care se potrivește perfect pe dinții pacientului. Aliniatorii sunt schimbați la fiecare câteva săptămâni pe măsură ce dinții se mișcă în poziția dorită. 

Aparatul dentar Spark este considerat mai discret și mai confortabil decât varianta sa tradițională.

Avantaje ale aparatelor dentare Spark:

 • Estetică îmbunătățită: Aparatul dentar Spark este practic invizibil, fiind ideal pentru cei care doresc să-și corecteze dinții fără să atragă atenția asupra tratamentului ortodontic.
 • Confort sporit: Aliniatorii sunt fabricați dintr-un material neted și fără margini aspre, ceea ce reduce riscul de iritații și răni în gură.
 • Opțiuni pentru îndepărtarea temporară: În cazul unor evenimente speciale sau a momentelor în care doriți să mâncați sau să beți fără restricții, puteți îndepărta temporar aliniatorii.

Dezavantaje ale aparatelor dentare Spark:

 • Costuri mai ridicate: Aparatele dentare Spark pot fi mai scumpe decât varianta clasică, deoarece implică o tehnologie mai avansată și mai multe vizite la medicul ortodont.
 • Limitări de tratament: Aparatele dentare Spark pot fi mai potrivite pentru corectarea problemelor mai ușoare până la moderate, în timp ce cazurile mai complexe pot necesita în continuare aparate dentare clasice.
 • Necesitatea auto-disciplinei: Pentru ca tratamentul să fie eficient, este necesar să purtați aliniatorii Spark conform recomandărilor medicului ortodont. Omisiunile sau utilizarea incorectă pot afecta rezultatele.

Când să alegeți aparatul dentar Spark și când pe cel clasic?

Decizia între un aparat dentar Spark și unul clasic depinde de mai mulți factori, inclusiv nevoile și preferințele individuale ale pacientului, precum și recomandările medicului ortodont. Iată câteva scenarii comune în care puteți lua în considerare una dintre cele două opțiuni:

Alegeți aparatul dentar Spark dacă:

 • Doriți să vă corectați dinții discret și să păstrați un aspect estetic plăcut în timpul tratamentului ortodontic.
 • Sunteți dispus să investiți mai mult financiar într-un tratament ortodontic care să ofere un nivel crescut de confort și flexibilitate.
 • Aveți nevoie de corectarea unor probleme ortodontice ușoare sau moderate.

Alegeți aparatul dentar clasic dacă:

 • Aveți nevoie de tratament pentru probleme ortodontice complexe sau severe.
 • Aveți un buget limitat și preferați o opțiune mai economică.
 • Nu vă deranjează aspectul vizibil al brackeților și a sârmelor și sunteți dispus să gestionați potențialele inconveniente ale acestora.

Concluzie

Atunci când vine vorba de alegerea între un aparat dentar Spark și unul clasic, nu există un răspuns universal valabil. Fiecare opțiune are avantajele și dezavantajele sale, iar decizia finală depinde de preferințele individuale, nevoile ortodontice și bugetul disponibil.

Este important să discutați cu medicul ortodont pentru a obține o evaluare personalizată și recomandări specifice pentru situația dumneavoastră. Indiferent de opțiunea aleasă, ortodonția vă poate ajuta să obțineți un zâmbet sănătos și frumos, care vă va îmbunătăți încrederea în sine și calitatea vieții.

Postări asemănatoare

2149613746

Ce beneficii ai dacă esti profesoară sau educatoare la stat

Timp de citit: 9:10 min

Profesiile din domeniul educației, fie că vorbim despre învățământul preșcolar sau cel primar și secundar, reprezintă coloana vertebrală a societății. În România, statutul de profesoară sau educatoare la stat aduce…

Vezi articolul
s350 system.tmb 864x468

Cele mai bune tipuri de profile de aluminiu pentru uși: O analiză detaliată a opțiunilor disponibile

Timp de citit: 3:13 min

Profilele de aluminiu sunt esențiale în fabricarea ușilor, oferind durabilitate, rezistență și design modern. În acest articol, vom explora cele mai bune tipuri de profile de aluminiu pentru uși, analizând…

Vezi articolul
2100

Există anumite cerințe sau restricții pentru solicitantul care dorește să obțină un certificat constatator online?

Timp de citit: 4:12 min

Obținerea unui certificat constatator online este un proces simplificat și convenabil în comparație cu metodele tradiționale. Cu toate acestea, există anumite cerințe și restricții pe care solicitantul trebuie să le…

Vezi articolul