Araci de roșii – cum se aleg și cum se utilizează corect?

markus spiske 3rgriigbq8q unsplash

Cuprins

Aracii de roșii, sau suporturile pentru creșterea roșiilor, reprezintă elemente esențiale în agricultura de roșii. Aceste suporturi, de obicei sub formă de stâlpi sau grilaje, sunt utilizate pentru a susține tulpinile și ramurile plantelor de roșii pe măsură ce cresc, evitând astfel ca plantele să se aplece sau să atârne pe sol. Ele contribuie la menținerea plantelor într-o poziție verticală, crescând aerisirea și ușurând recoltarea. 

Ce soiuri de roșii cresc pe araci?

Pe araci  pot crește diverse soiuri de roșii, în funcție de preferințele și necesitățile cultivatorilor. Unele dintre soiurile de roșii potrivite pentru a fi cultivate pe araci includ:

 • Roșii mici: Acestea sunt roșii mici, rotunde sau ovale, care cresc în grupuri, asemănătoare cu strugurii. Sunt ideale pentru creșterea pe araci, deoarece tulpinile pot susține cu ușurință greutatea acestor fructe mici.
 • Roșii roma: Roșiile roma sunt alungite și au un gust dulce și intens. Ele se dezvoltă bine pe araci, deoarece pot fi ușor menținute într-o formă alungită pe suporturi.
 • Roșii cu creștere determinată: Aceste soiuri de roșii sunt caracterizate de o creștere mai compactă și limitată în înălțime, ceea ce le face potrivite pentru a fi cultivate pe araci. Exemple includ “Tiny Tim” și “Patio Princess.”
 • Roșii cu creștere nedeterminată: Aceste soiuri de roșii au o creștere mai viguroasă și pot crește în înălțime, dar pot fi, de asemenea, cultivate pe araci cu suport adecvat. Exemple includ “San Marzano” și “Cherokee Purple.”

Cum se aleg corect aracii de roșii?

Cum se aleg corect aracii de roșii?

Sursa foto

 • Tipul de suport: Există mai multe tipuri de araci de roșii disponibile, cum ar fi stâlpii, grilajele, sau sârmele de susținere. Decideți care tip de suport se potrivește cel mai bine pentru spațiul și nevoile dvs. de cultivare.
 • Materialele de construcție: Aracii de roșii pot fi făcuți din diferite materiale, cum ar fi lemnul, metalul sau plasticul. Alegeți un material rezistent la condițiile meteorologice din zona dvs. și care să se potrivească estetic cu grădina dvs.
 • Înălțimea suportului: În funcție de tipul de roșii pe care doriți să le cultivați, alegeți o înălțime adecvată pentru suport. Unele soiuri de roșii cresc mai înalte decât altele, așa că asigurați-vă că suportul este suficient de înalt pentru a le susține.
 • Durabilitatea: Asigurați-vă că suportul ales este durabil și rezistent în timp. Roșiile pot deveni grele odată ce încep să producă fructe, așa că suportul trebuie să poată susține greutatea.
 • Montarea și ajustarea: Verificați dacă suportul poate fi ușor montat și ajustat în funcție de necesități. Este important să puteți manipula suportul în timpul creșterii plantelor de roșii pentru a le ghida corect.
 • Stabilitatea: Asigurați-vă că suportul este stabil și nu se va răsturna în condiții de vânt sau din cauza greutății plantelor de roșii.
 • Costul: Alegerea aracilor de roșii trebuie să se încadreze în bugetul dvs. Asigurați-vă că investiția în suporturi este echilibrată cu beneficiile pe care le obțineți în creșterea roșiilor.

De ce este important să pui roșiile pe araci?

 • Aerisire și lumină: Plasarea roșiilor pe araci ajută la crearea unui spațiu mai aerisit în jurul plantelor. Acest lucru îmbunătățește circulația aerului și permite mai multă lumină solară să ajungă la frunzele și fructele de roșii. O bună aerisire și expunere la soare reduc riscul apariției bolilor și promovează o dezvoltare sănătoasă a plantelor.
 • Spațiu eficient: Aracii de roșii permit cultivatorilor să utilizeze spațiul în grădină în mod eficient. Plantele de roșii crescând pe araci ocupă mai puțin spațiu pe sol, ceea ce înseamnă că puteți să cultivați mai multe plante într-un spațiu mai mic.
 • Recoltare mai ușoară: Roșiile crescute pe araci sunt mai ușor de recoltat. Fructele sunt ridicate deasupra solului, ceea ce face ca recoltarea să fie mai comodă și mai puțin predispusă la deteriorare.
 • Prevenirea contactului cu solul: Plasarea roșiilor pe araci reduce contactul lor cu solul, reducând astfel riscul de contaminare cu bacterii, fungi sau alte organisme patogene care pot afecta calitatea fructelor.
 • Susținere pentru ramuri și fructe: Aracii oferă un suport solid pentru ramurile și fructele de roșii care devin grele pe măsură ce cresc și se dezvoltă. Aceasta previne ruperea sau aplecarea plantelor, asigurând astfel o creștere sănătoasă și o recoltă mai mare.
 • Estetică și organizare: Roșiile crescute pe araci arată mai ordonate și mai organizate în grădină. Aceasta poate contribui la aspectul general al grădinii și poate face recoltarea și îngrijirea mai ușoară.

Cum se montează aracii pentru roșii?

Cum se montează aracii pentru roșii?

Sursa foto

 • Alegeți locația potrivită: Decideți unde veți amplasa aracii pentru roșii în grădina dvs. Asigurați-vă că această locație primește suficientă lumină solară și că este ușor accesibilă pentru îngrijirea plantelor și recoltare.
 • Selectați tipul de suport: Decideți ce tip de suport doriți să utilizați, cum ar fi stâlpii, grilajele sau sârmele de susținere. Asigurați-vă că suportul ales este potrivit pentru tipul de roșii pe care doriți să le cultivați și pentru spațiul disponibil.
 • Instalați suporturile principale: Dacă utilizați stâlpi sau alte suporturi principale, săpați gropi la o adâncime adecvată și amplasați stâlpii în aceste gropi. Asigurați-vă că stâlpii sunt plumbi și bine fixați în sol.
 • Conectați structura suportului: Dacă utilizați un sistem de grilaje sau sârme, montați structura suportului conform instrucțiunilor producătorului. Asigurați-vă că structura este solidă și stabilă.
 • Adăugați suporturi secundare, dacă este necesar: În funcție de dimensiunea și densitatea plantelor de roșii, poate fi necesar să adăugați suporturi secundare sau cabluri pentru a ghida creșterea plantelor pe suporturi.
 • Plantarea roșiilor: Plantați roșiile în apropierea suporturilor, astfel încât tulpinile lor să poată fi ghidate pe suporturi pe măsură ce cresc.
 • Ghidați creșterea roșiilor: Pe măsură ce plantele de roșii cresc, ghidați cu grijă tulpinile și ramurile pe suporturi. Utilizați legături moi sau panglici pentru a le fixa în poziție.
 • Întreținere regulată: Verificați periodic suporturile pentru a vă asigura că sunt în continuare stabile și că nu există deteriorări. Reajustați orice tulpini sau ramuri care au nevoie de ghidare.
 • Udat și fertilizare corespunzătoare: Continuați să udați și să fertilizați plantele de roșii în mod regulat pentru a le menține sănătoase și viguroase.

Din ce materiale pot fi făcuți aracii pentru roșii

 • Lemn: Suporturile din lemn sunt o opțiune populară și accesibilă. Lemnul tratat termic sau lemnul de cedru sunt opțiuni bune, deoarece sunt rezistente la putrezire și durează mai mult în condiții de umiditate. Lemnul poate fi vopsit sau tratat pentru a îmbunătăți rezistența la intemperii.
 • Metal: Suporturile din metal, cum ar fi sârme de oțel, sârmă galvanizată sau țevi de metal, sunt durabile și pot rezista ani de zile. Acestea sunt ideale pentru ghidarea plantelor și susținerea fructelor grele.
 • Plastic: Suporturile din plastic sunt ușoare, rezistente la apă și ușor de curățat. Acestea sunt potrivite pentru utilizarea pe termen scurt și pot fi mai puțin durabile în comparație cu alte materiale.
 • Bambus: Suporturile din bambus sunt o opțiune ecologică și naturală. Bambusul este ușor și rezistent, dar poate necesita înlocuirea mai frecventă decât alte materiale.
 • Materiale reciclate: Dacă doriți să fiți ecologici, puteți utiliza materiale reciclate pentru a crea suporturi pentru roșii, cum ar fi paleti reutilizați sau alte materiale reciclate care pot fi adaptate pentru acest scop.
 • Rețele și grilaje: Unele persoane utilizează rețele sau grilaje din plastic sau metal pentru a susține plantele de roșii. Acestea pot fi ușor de ajustat și pot fi potrivite pentru diferite tipuri de plante de roșii.

Ce forme pot avea aracii pentru roșii


Sursa foto

 • Stâlpi verticali: Aceasta este cea mai simplă formă de suport pentru roșii. Se constă în stâlpi verticali amplasați în pământ sau în containere, iar plantele de roșii sunt ghidate să crească vertical pe lângă acești stâlpi.
 • Grilaje sau perete de roșii: Un grilaj sau un perete de roșii constă într-o structură plată sau înclinate, pe care plantele de roșii sunt ghidate să crească. Acest tip de suport este potrivit pentru spații restrânse sau pentru grădini verticale.
 • Tuneluri sau arcuri: Aracii sub formă de tuneluri sau arcuri sunt ideali pentru a crea un mediu protejat pentru roșii. Aceste suporturi pot fi acoperite cu folie pentru protecție împotriva vremii și pot extinde sezonul de creștere.
 • Sisteme de cascadă sau piramidale: Aceste araci au o formă escaladată sau piramidală, în care plantele de roșii sunt ghidate să crească în diferite niveluri. Acestea pot fi atrăgătoare din punct de vedere estetic și pot economisi spațiu.
 • Sisteme cu sârme orizontale: Sistemele cu sârme orizontale implică montarea de sârme sau cabluri orizontale între stâlpi sau suporturi verticali. Plantele de roșii sunt ghidate să crească pe aceste sârme, ceea ce permite o distribuție uniformă a plantelor.
 • Suporturi cu roți: Acestea sunt suporturi mobile cu roți, care permit mutarea plantelor de roșii în jurul grădinii pentru a profita de soarele maxim sau pentru a evita condițiile meteorologice nefavorabile.
 • Sisteme suspendate: Pot fi utilizate cabluri sau sârme pentru a suspenda plantele de roșii. Aceasta poate fi o opțiune excelentă pentru a economisi spațiu și pentru a preveni atingerea solului.

Aracii pentru roșii reprezintă un element esențial în cultivarea sănătoasă și eficientă a plantelor de roșii. Alegerea și montarea corectă a acestor suporturi pot aduce numeroase beneficii, inclusiv îmbunătățirea circulației aerului și expunerea la soare a plantelor, reducerea riscului de boli, economisirea spațiului în grădină și facilitarea recoltării.

 Există o varietate de forme și materiale din care puteți alege, astfel încât să puteți adapta aracii pentru roșii la nevoile și preferințele dvs. de grădinărit. Investiția în suporturi de calitate pentru roșii poate contribui la obținerea unei recolte bogate și sănătoase, fără a lăsa plantele să atârne pe sol sau să se îndoaie sub greutatea fructelor.

Postări asemănatoare