Se aplică standardul ISO 14001 și în cazul producției agricole?

organic food farm

Cuprins

Se aplică standardul ISO 14001 și în cazul producției agricole?

Fără doar și poate, agricultura este o componentă de importanță capitală în cadrul economiei globale. Sectorul agricol nu doar asigură alimentele necesare supraviețuirii umane, ci este strâns legat și de resursele naturale (deci reprezintă o sursă și o victimă a schimbărilor climatice actuale). 

Datorită eforturilor globale de combatere a schimbărilor climatice și de protejare a mediului, agricultura trebuie să caute modalități de a-și reduce amprenta ecologică. Practicile agricole tradiționale (care adesea implică utilizarea intensivă a îngrășămintelor chimice, a pesticidelor și a apei) contribuie la poluarea solului și a apelor, eroziunea solului și pierderea biodiversității. 

Adoptarea ISO 14001 în sectorul agricol aduce o schimbare fundamentală în modul în care resursele naturale sunt gestionate și utilizate. Prin implementarea unui sistem de management de mediu conform acestui standard, fermierii pot identifica oportunități de a reduce consumul de apă, de a îmbunătăți gestionarea solului și de a minimiza substanțele chimice nocive. 

ISO 14001 furnizează cadrul care ajută organizațiile să identifice, să monitorizeze și să controleze impactul asupra mediului într-un mod sistematic. Implementarea acestui standard presupune stabilirea unor obiective luând în considerare cerințele legislative și informațiile specifice activității organizației. 

Ce beneficii aduce ISO 14001 în sectorul agricol?

Adoptarea ISO 14001 în agricultură oferă multiple avantaje. În primul rând, le permite fermierilor să gestioneze mai eficient resursele naturale ( apa și solul), contribuind la conservarea biodiversității și la reducerea impactului negativ asupra mediului. 

De asemenea, certificarea ISO 14001 poate facilita accesul la noi piețe și crește competitivitatea, consumatorii fiind din ce în ce mai conștienți de originea produselor alimentare. În plus, conformitatea cu standardele poate facilita obținerea de subvenții și finanțări guvernamentale dedicate practicilor agricole ecologice.

Ce provocări există?

Variabilitatea condițiilor climatice, dependența de ciclurile naturale și diversitatea practicilor agricole sunt doar câteva dintre elementele care complică standardizarea proceselor. În plus, costurile inițiale și necesitatea unui angajament pe termen lung pentru monitorizarea și îmbunătățirea continuă a practicilor de mediu pot reprezenta bariere pentru unii producători agricoli.

Ce e de făcut pentru a obține ISO 14001 pentru agricultură?

Pentru fermierii și întreprinderile agricole interesate de adoptarea ISO 14001, primul pas este realizarea unui audit intern pentru a identifica aspectele de mediu relevante ale activităților lor. Următorul pas implică dezvoltarea unei politici de mediu și stabilirea obiectivelor și țintelor specifice. Implementarea efectivă necesită apoi integrarea cerințelor ISO 14001 în operațiunile zilnice, urmată de monitorizarea, măsurarea și îmbunătățirea continuă a performanței de mediu.

Postări asemănatoare

2150454961

Care sunt lucrurile pe care trebuie să le iei în calcul dacă vrei să deschizi o fermă ecologică

Timp de citit: 5:50 min

Deschiderea unei ferme ecologice poate fi un pas îndrăzneț și plin de potențial, dar și plin de provocări și aspecte de luat în calcul. Înainte de a te angaja în…

Vezi articolul
tim cooper rmlsbjs5die unsplash

Floarea soarelui – plantare, îngrijire și idei pentru o cultură bogată. Cum se poate utiliza floarea soarelui?

Timp de citit: 17:24 min

Cultura de floarea-soarelui reprezintă una dintre cele mai importante și răspândite culturi agricole din întreaga lume. Această plantă, cunoscută științific sub denumirea de Helianthus annuus, se distinge prin frumusețea și…

Vezi articolul
580348

Leuștean – plantare, îngrijire și moduri de utilizare

Timp de citit: 16:22 min

Leușteanul, cunoscut și sub numele de “Levisticum officinale”, este o plantă aromatică și medicinală cu frunze mari și verzi, originară din regiunile montane din Europa și Asia Centrală. Cu o…

Vezi articolul